Mistä rahaa opintoihin?

   Tutustu opiskelun tukimuotoihin

   Mistä rahaa opintoihin?

   Opiskelu opistossamme on opiskelijalle maksutonta. Samoin lounas, työasut ja oppikirjat.

   Opiskelijat voivat saada Kelasta erilaisia tukia peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Opintojen aikana voit saada mm. opintotukea, johon kuuluvat opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus. Lisäksi voit saada Kelasta koulumatkatukea tai aikuiskoulutustukea.

   Opintotuet, niiden hakeminen ja vakuutukset

   Opiskelutodistus

   Opiskelun alkaessa vastuuopettajasi jakaa Sinulle opiskelutodistuksen, jota tarvitset hakiessasi opintotukea, opiskelija-asuntoa tai muuta vastaavaa.

   Hae tuet verkossa

   Hae opintotuki heti, kun olet saanut opiskelupaikan. Kela suosittelee hakemaan tukia verkossa. Silloin saat tukipäätöksen nopeammin.

   Opiskelijakortti

   Halutessasi voit liittyä Suomen Ammattiin Opiskelevien Liittoon, jolloin saat SAKKI-kortin. SAKKI-kortti oikeuttaa kaikkiin Matkahuollon ja VR:n opiskelija-alennuksiin.

   Opintotuki

   Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelun aikana. Opintotukeen kuuluvat opintorahaasumislisä ja opintolainan valtiontakaus.

   Koulumatkatuki

   Kela maksaa ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevalle koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojen kustannuksiin. Edellytyksenä on, että opintosi ovat päätoimisia ja tukeen oikeuttava jakso tulee kestää vähintään 18 päivää kuukaudessa. www.kela.fi/koulumatkatuki

   Kuntoutusraha

   Kuntoutusrahaa maksetaan yli 16-vuotiaalle opiskelijalle, jonka työ- tai opiskelukyky ovat heikentyneet. 16-19 –vuotiaille voidaan lisäksi maksaa tehostetun kuntoutuksen ajalta nuorten kuntoutusrahaa.

   Aikuiskoulutustuki

   Aikuiskoulutustuki on tukimuoto henkilölle, joka on ollut työelämässä ja jää työstään opintovapaalle päätoimisia opintoja varten. Aikuiskoulutustuen myöntää koulutusrahasto.

   Vakuutukset

   Oppilaitoksen lakisääteinen tapaturmavakuutus kattaa opiskelijan tapaturmat, jotka sattuvat varsinaisella opiskeluajalla, työharjoittelussa tai työpaikalla oppimisen tilanteissa.

   Vakuutus ei kata vapaa-ajalla sattuneita tapaturmia. Ulkomaanmatkoja varten opiskelijat saavat erillisen vakuutuskortin kuittausta vastaan.