Siirry sivun sisältöön.

Yhteishaku

Hae opiskelemaan Liveen

Kevään 2024 yhteishaun hakuaika on päättynyt

Olemme mukana perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa (ammatilliset perustutkinnot, TUVA- ja TELMA-koulutus). Yhteishaussa voivat hakea peruskoulun keväällä päättävät 9. luokkalaiset, TUVA-koulutuksen opiskelijat sekä muut hakijat, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa. 

Live on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa kaikilla opiskelijoilla on vaativan erityisen tuen tarve. Vaativaan erityiseen tukeen ovat oikeutettuja opiskelijat, jotka tarvitsevat yksilöllistä, laaja-alaista, pitkäkestoista ja moniammatillista erityistä tukea. Tuen tarve voi näyttäytyä esim. opiskelu- ja työtaidoissa, voimavaroissa, sosiaalisissa taidoissa tai arjen taidoissa.

Yhteishaun aikataulu:

 • Kevään 2024 yhteishaun hakuaika on 20.2.-19.3.2024.
 • Tallenna sähköinen hakemus viimeistään 19.3.2024 klo 15.00.
 • Ennakkotehtävät löytyvät koulutusten omilta sivulta yhteishaun alkaessa. 
  Ennakkotehtävät tulee palauttaa 19.3.2024 klo 15 mennessä.
 • Toimita vaativan erityisen tuen tarpeestasi kertovat dokumentit Liveen 26.3.2024 klo 15 mennessä.
 • Opiskelijavalinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 13.6.2024.
 • Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 27.6.2024.
 • Varasijat ovat voimassa 16.8.2024 asti. 
Live-ikoni

Hakeminen yhteishaussa

Hae opiskelupaikkaa sähköisesti:

 • Mene osoitteeseen www.opintopolku.fi
 • Hakusanalla "ammattiopisto live" ja hakutavalla ”haku käynnissä” löydät Liven yhteishaussa olevat koulutukset.
 • Täytä ja lähetä sähköinen hakulomake. Jos olet peruskoulun 9. luokkalainen, täytä hakulomake yhdessä oppilaanohjaajasi tai huoltajasi kanssa.
 • Liven opinto-ohjaajat auttavat tarvittaessa hakemisessa. Opinto-ohjaajamme vastaavat yhteishakuun liittyviin kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostitse. Saat hakuneuvontaa myös Liven Palvelupisteeltä sen aukioloaikoina.

Hakemuksen liitteet

Toimita hakemuksesi liitteeksi vähintään yksi (1) asiantuntijan laatima ajantasainen lausunto tai selvitys, jolla osoitat vaativan erityisen tuen tarpeesi opinnoissa. Liite voi olla esimerkiksi:

 • perusopetuksessa tai toisen asteen opinnoissa laadittu erityisen tuen suunnitelma (HOJKS tai HOKS)
 • lausunto (esim. neuropsykologilta, psykologilta, toimintaterapeutilta, erityisopettajalta, lääkäriltä), jossa on kuvattu hakijan erityisen tuen tarpeita ja toimintakykyä. Esimerkiksi:
  • toimintakykyarvio, ammatillinen kuntoutusselvitys
  • kuntoutus- tai palvelusuunnitelma
  • lääkärin B-lausunto

Huom! Jos olet valmistunut peruskoulusta ennen vuotta 2018, toimita liitteenä myös aikaisemmat koulu- ja opiskelutodistusjäljennökset.

Toivomme, että lähetät dokumentit turvapostin kautta. Turvaposti on tietoturvallinen tapa lähettää viestejä ja liitetiedostoja sähköpostilla.

Voit lähettää dokumentit myös postitse osoitteeseen Ammattiopisto Live, opintotoimisto, Kiannonkatu 2, 02650 Espoo.

Haastattelut 

Liven opiskelijaksi voidaan valita hakijoita, jotka tarvitsevat opiskelussa vaativaa erityistä tukea ja ovat yhteishaussa hakukelpoisia. Toimita hakemuksen mukana liitteet, joista ilmenee riittävät tiedot vaativan erityisen tuen tarpeen arvioimiseen.  

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun sekä musiikin alan perustutkintoon hakiessa sinun tulee tehdä myös ennakkotehtävät, jotka on kuvattu tarkemmin koulutusten verkkosivuilla. 

Haastattelussa arvioimme yhdessä valmiuksiasi opiskella hakemissasi koulutuksissa sekä kysymme tarvittaessa lisätietoja erityisen tuen tarpeistasi. Haastattelussa huomioidaan kaikki Liven hakutoiveesi.

Media-alan ja musiikki-alan haastatteluissa arvioidaan alakohtaisia valmiuksia toiminnallisesti. Tarkemmat tiedot saat haastattelukutsussa. 

TELMA-koulutuksen ensisijaisten hakijoiden osalta haastatteluissa kartoitetaan erityisesti tuen tarvetta ja alustavia koulutuksen tavoitteita, jotta sopiva oppimisympäristö ja opiskeluryhmä varmistetaan suhteessa hakutoiveisiin.  

Lisätietoja hakemisesta

Liven palvelupiste

Liven Palvelupisteellä  autamme sinua löytämään suunnan ja seuraavan askeleen eteenpäin elämässä. Tavoitteesi voi olla opiskelumahdollisuuksien selvittäminen, työkykyiseksi kuntoutuminen, päivärytmin harjoittelu tai suomalaiseen työelämään tutustuminen.

Myös ohjaavat tahot ja huoltajat, kysykää rohkeasti lisää Liven tarjoamista vaihtoehdoista!